De lessen

In de eerste lessen leer je het zelfstandig stemmen van jouw gitaar met behulp van een stemapparaatje en/of geluidsfragmenten. Stemapparaten zijn momenteel tegen een lage prijs verkrijgbaar.

De lesmethoden bestaan voornamelijk uit bladmuziek, eventueel aangevuld met TABS en akkoorddiagrammen.

TABS zijn grafische weergaven van welk vakje op welke snaar je moet indrukken en aanslaan. Een normale notenbalk heeft vijf lijnen en gebruik je voor alle instrumenten. Een TAB heeft 6 lijnen. Voor iedere snaar één lijn. Op die lijnen staan cijfertjes die aangeven welk vakje je moet indrukken.

Maar meestal zullen we het notenschrift gebruiken. Notenschrift geeft je (vooral als je wat verder bent) veel meer informatie dan alleen maar wat je op je gitaar moet doen. De noten vertellen van alles over de toonsoort, akkoorden, melodielijnen etc. Mocht je ooit een ander instrument erbij willen gaan spelen is het ook wel erg handig als je al noten kan lezen.

Ik ga ervan uit dat een klassieke benadering de beste basis is om vanuit daar je eigen smaak en richting te volgen. Het belangrijkste om je goed muzikaal te kunnen uiten is het ontwikkelen van een gedegen techniek op je instrument. Hoe muzikaal je ook van nature bent, zonder een goede technische ondergrond kom je nergens en zal die muzikaliteit er nooit uitkomen. Dit geldt altijd zo, of je nu klassiek, pop, zuid Amerikaans, tango, of wat dan ook speelt.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat we alleen maar klassiek gitaar spelen. Zodra de basis er is, is er veel ruimte voor popsongs, kinderliedjes, akkoordenschema´s, liedbegeleiding, solostukjes, klassiek en wat de leerling zelf naar voren brengt. De gitaar is een veelzijdig instrument!

We werken dus niet alleen met het naspelen op het gehoor of het spelen van TABS, je leert meteen stapsgewijs notenlezen. Alleen de noten die je gebruikt in nieuwe stukjes, zodat je  na een tijd met gemak alle noten kunt lezen. Zeker als je samen speelt of gaat spelen is het lezen van noten erg belangrijk. Het is je communicatiemiddel. De theorie hiervoor wordt gewoon stap voor stap tijdens de les behandeld.

Er wordt gebruikgemaakt van verschillende methodes die zijn aangepast voor de online lesvorm..

Muziekstijlen:

De  lesmethoden waar we mee gaan werken bevatten stijlen als barok, klassiek, romantiek, volksmuziek en 20e eeuws. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van aanvullend materiaal in de stijlen pop, filmmuziek, liedbegeleiding, bossa nova, easy listening en meer. De allereerste basis leren we uiteraard met simpele liedjes.

De leerling bepaalt naast de lesmethoden, al na gelang zijn niveau, steeds meer de repertoirekeuze.

Theorie: de theoriestof wordt zoals al vermeldt tijdens de lessen behandeld. Indien je dit wenst kun je aanvullende theorielessen online volgen.